Моята Швейцария

Най-красивите селца и градчета в Швейцария – Stein am Rhein

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ще намерите това градче във всички „най-красиви“ класации. Ще видите много снимки. Ще бъдете очаровани дори никога да не сте го виждали – но те никога не биха заместили реалността. Stein am Rhein.

Когато за първи път се докоснах до него, беше зима – февруари, и в период на сериозни противоепидемични мерки и ограничения (макар Швейцария никога не е била наистина затваряна). В добавка и дъждовни облаци се бяха надвесили… Независимо от всички негативи, чарът на това градче ме блъсна челно и знаех, че ще се върна.

Когато за втори път пресякох улиците му – няколко месеца по-късно, беше пролет. Улиците му бяха препълнени, кипящи от живот. Грандиозно различно излъчване. И чарът беше не по-малък.

Отварям скоба: Тогава си дадох сметка, че нямаме угодия. Ако няма нито един човек, пусто ни е, мъртвило… Ако прелива от хора, мърморим, че ни задушават 🙂 Признавам, на мен ми беше много хубаво с много хора – някакъв странен мазохизъм за пътешественик 😀 Знам, че ще ме разберете.

Няма да пиша пътеводител – всичко вероятно е написано, а и аз ще ви дам практическа информация накрая на материала с много оригинални линкове. Ще ви разкажа как аз го видях и усетих.

Историята разказва следното:  Stein am Rhein първоначално е било малко рибарско селище, построено там, където долният край на Боденското езеро отново става река Рейн. Така и не открих кога точно е било основано. Рязко променя посоката си на развитие през 11 век, когато император Хенри II прехвърля бенедиктинското абатство Свети Георги поради стратегическото му местоположение. Император Хенри II предоставя на абатството широки права. Търговията се развива с добри темпове и градът се превръща в проспериращ търговски център. Когато гледате красиво изрисуваните фасади и се любувате на декорираните с вкус изпъкнали прозорци, е лесно да се усети богатството, културата и изтънчения вкус, развити в някогашното малко селце.

Аз това и направих – гледах и се любувах. Stein am Rhein е открит музей под небето. Нямах никакъв план – просто се мотаех по уличките и потънах в атмосферата, естетиката и елеганса на архитектурата. Не съм посещавала музеи – тогава те бяха и затворени, но улиците ми стигаха. Няма смисъл да ви затруднявам с планиране на каквото и да е, само ще се напрегнете излишно. Прекосявате моста и се бухвате в чудото Stein am Rhein.

Признавам, че при пролетната ми разходка се чувствах като пусната от затвор и с огромно удоволствие „потроших“ час и кусур за питие и обяд. Крайбрежната алея и заведенията са известни сред швейцарци, а рибата е най-предпочитаното ястие (не е бюджетна aктивност…)

Със сигурност обаче за един сладолед винаги има място в бюджета 🙂

Няма как да не забележите, че високо над града се извисява крепостта Burg Hohenklingen. Високо значи високо – ако сте без кола, катеренето е МНОГО 😀 За щастие, първият път бях с кола (и с любим приятел), така че имахме шанса да се разходим там. За нещастие, тогава всичко беше затворено и няма как да препоръчам нещо, което не мога. Гледката… гледката не беше лоша, но една друга, за която ще ви разкажа подробно, беше по-хубава. Но е факт – пролетта не я видях. Нямаше сила, която да ме накара да измарширувам този маршрут пеша 😀

Това скитане е еднодневно – поне аз го препоръчвам като такова, и е много хубаво за почти всеки сезон – тоест, когато над 1500 метра валят кучета и котки или се е изсипала снежна лавина. Когато е пролет, есен, дори зима; когато е летен ден с мъгли по високото – тогава идва времето на тези магически места в Швейцария.

Вие може да си направите маршрута както ви е на сърце, а аз ще споделя моята препоръка. Ако разполагате с цял, прекрасен, дълъг ден, направете ето тази прекрасна комбинация – с обществен транспорт  (с кола е ясно – вярвам имате gps 🙂 – има лесни и безплатни паркинги).

1) Хванете влака до Schaffhausen и направете  мотаене в стария град, заедно с Водопадите Rheinfall.  За тях съм разказала ето тук.

2) Хванете следващо влакче до Stein am Rhein или ако е лятото, може да се насладите на пътешествие с лодка по Рейн. Казват, че е най-красивото речно пътешествие… Аз бях отишла рано за него, но на вас горещо го препоръчвам – проследете разписанието.

https://www.urh.ch/en/

3) Ако имате един излишен час и сте с влакче – или кола – разходете се до Diessenhofen. Мисля, че крайбрежната улица и мостът силно ще ви очароват, както и цялата атмосфера на градчето… Пътят е много кратък, така че буквално един час ще ви е достатъчен, заедно с придвижването. 

4) Ако сте с влакче, от гарата тръгнете право към центъра – и реката. Няма как да го объркате. Преди това, обаче, се разходете до едно разкошно обзорно място (ако сте с кола, има паркинг, така че няма да имате проблем директно до там да идете).

И зимата е красиво!

Ако сте с лодка, на връщане хванете влакче и на път за гарата се отбийте до този твърде чаровен view point. Искрено ще ми благодарите! 🙂

Практическа информация:

  • Информация в оригинал: https://www.steinamrhein.ch/; https://www.myswitzerland.com/en-ch/destinations/stein-am-rhein/
  • Транспорт от Цюрих (съвсем постижимо е и от Базел и Берн)
    • С кола: около 45 минути – ако не правите отбивка първо до Schaffhausen.
    • С влак: около 1 час – ако не правите отбивка първо до Schaffhausen Цена: Проверете я в https://www.sbb.ch/en/home.html
  • Спирка на влака: Stein am Rhein

Nota Bene 1: Цената с влак се променя двойно, ако нямате т. нар. карта за половин цена – Half-fare card, така че внимавайте какво задавате, когато проверявате цени.”

Nota Bene 2: Ако имате дневен Swiss Pass, цените на влаковете и автобусите са покрити, но е добре да направите изчисления кой вариант ви е най-добър. Можете да погледнете този материал за влаковете и пасовете в Швейцария.

Comments are closed.