Моята Швейцария

Най-красивите селца и градчета в Швейцария – Saint-Ursanne и Porrentruy

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ще намерите Saint-Ursanne във всички „най-красиви“ класации, а за Porrentruy ще трябва да се гмурнете в дълбините на кантон Jura. Едва на 14 километра едно от друго, изкушението да видя и двете беше неустоимо. Особено когато видях изумителен кадър от стария град на Porrentruy…

Има нещо драматично и нестандартно в Jura, 26-ият и най-млад кантон в Швейцария. Разположен в далечен ъгъл на дълбоката, залесена долина на река Doubs, граничеща с Франция,

Saint-Ursanne олицетворява част от неочакваната отдалеченост на кантона – в Швейцария всичко е сякаш на една ръка разстояние, и предлага поглед към средновековно селце, недокоснато от модерността.

Според легендата селцето е основано от ирландския монах от 7-ми век Ursicinus, който е прогонен от Бургундия и се превръща в отшелник тук. През 2020 г. Селцето отбелязва 1400 години от смъртта на своя основател. Името му не е много ирландско. Всъщност по -късно монахът е преименуван на Ursanne, което означава „малка мечка“. Легендите разказват, че един ден мечка нападнала магарето, което придружавало отшелника, за да му помогне в ежедневните му задачи да събира дърва и да носи вода. Тогава Ursanne помолил мечката да замени мъртвото магаре и светецът често е представен с мечка. Тя е и основният елемент от герба на града.

Признавам, просто се мотах и попивах атмосферата. Озоваваш се обратно в Средновековието – древни стари сгради, построената в края на 12 век църква, калдъръмени улички, извитите стени… И ведра с вода, които се изливат върху главите на нежелани гости 🙂

Какво пропуснах:

Изкатерването нагоре до убежището на монаха в скалите, достъпна със стръмно стълбище от 190 стъпала и параклиса в постготически стил, възстановен през 1621 г.

Какво не пропуснах:

Приказна разходка по протежение на реката, където открих разкошен поглед към разкошен мост – и влакчето! Което, за съжаление, не е червено като Бернина 🙂

И какво особено важно не пропуснах… ХРАНАТА! Да не забравяме – това си е Франция. И защото е Франция, не забравяйте да резервирате маса предварително в някоя от местните кръчми. Знам как ще ме погледнат хората, които мразят резервациите, но това е положението, как‘ Сийке 😀 Разбира се, сандвич винаги е опция, но е грехота, ако сте кулинарен ценител. Разбира се, да разчиташ на късмет също – както аз (още не бях опитна в резервациите), но имах късмет. Гледах с овесен нос La couronne, но ме приютиха в друго разкошно бистро. Всъщност, беше деня на Майката в Швейцария и ми предложиха меню, включващо един феноменален домашен пастет и торта Павлова. Оставям ви да се окапете 😀

Време беше да разтъпча прекрасната храна до Porrentruy. Разтъпкването започна невинно с влакчето – 2 спирки – а след това последва едно пъшкане по баирите… Защото най-впечатляващата забележителност е впечатляващ замък, който, разбира се, стои на високо над долината на реката.

Porrentruy е основан през 1283 г. от князе-епископите на Базел. Градчето претърпява отличителен икономически възход между 1527 и 1792 г., когато става официална резиденция на владетелите на епархията на Базел.

Най-старата част е Tour Réfous, кръгла кула, построена през 1271. Тази точка дава обзорна гледка към варовиковото плато Jura и живописния стар град с впечатляващите буржоазни къщи, построени в готически, бароков и неокласически стил.

Аз се задоволих с гледката от подножието на кулата – аерофобията ми ме перна през ръцете да не се хващам за перилата 🙂

Други идеи не ви давам. Старият град е съвсем достатъчен, за да задоволите жаждата си за култура и естетика…

Това скитане е еднодневно и е много хубаво за почти всеки сезон. Ако имате случайно изпаднал свободен ден; или вали там, където сте искали; или имате страст за древни селца и градчета; когато е летен ден с мъгли по високото – тогава идва времето на тези магически селца в Швейцария.

Практическа информация

Информация в оригинал:

https://www.myswitzerland.com/en-ch/destinations/st-ursanne-clos-du-doubs/

https://www.schweizmobil.ch/en/hiking-in-switzerland/services/places/ort-0517.html

Транспорт от Базел (съвсем постижимо е и от Берн и дори от Цюрих, но едва ли бихте отишли до там, когато сте в другата част на Швейцария и сте за малко)

С кола: около 1 час

С влак: също около 1 час. Цена: Проверете я в https://www.sbb.ch/en/home.html

Разстояние между Saint-Ursanne и Porrentruy – 10 минути

Спирка на влака: Saint-Ursanne и Porrentruy

Nota Bene 1: Цената с влак се променя двойно, ако нямате т. нар. карта за половин цена – Half-fare card, така че внимавайте какво задавате, когато проверявате цени.”

Nota Bene 2: Ако имате дневен Swiss Pass, цените на влаковете и автобусите са покрити, но е добре да направите изчисления кой вариант ви е най-добър. Можете да погледнете този материал за влаковете и пасовете в Швейцария.

Comments are closed.